Dlaczego warto jeść zdrowo?

Nieustanny pośpiech, stres, a także ograniczony czas to często powody, które sprawiają, że nie chce nam się gotować i zdrowo odżywiać. Przyzwyczajając się do takiego trybu życia, który jest bardzo łatwy – zapominamy o czymś, co powinno być dla nas najważniejsze: o własnym zdrowiu. To właśnie produkty, które spożywamy na co dzień oraz ich jakość mają ogromny wpływ na to, w jaki sposób nasz organizm funkcjonuje i na to, jak się czujemy na co dzień. Przede wszystkim warto przestrzegać podstawowych zasad zdrowego odżywiania. Pierwszym krokiem jest spożywanie pięciu posiłków każdego dnia, które będą pełnowartościowe. Uważa się, że śniadanie jako pierwszy posiłek dnia jest najważniejszy ze wszystkich.

W codziennym harmonogramie żywieniowych powinny znaleźć się produkty pochodzenia roślinnego takie jak np. rośliny strączkowe, które stanowią bogate źródło białka. Im więcej go w diecie tym lepiej dla Twojego organizmu, ponieważ ten rodzaj białka może zastąpić białko pochodzenia zwierzęcego. Dlaczego warto spożywać właśnie takie rośliny a nie inne? Głównie ze względu na ich szereg właściwości zdrowotnych: pomagają w uzupełnianiu wapnia, żelaza i potasu, odpowiadają za rozwój ciała i codzienną pracę mózgu. Rośliny strączkowe to także gwarancja dostarczenia organizmowi witaminy C i doskonałego funkcjonowania enzymów. Właśnie dlatego warto zrobić wszystko, aby kiełki roślin strączkowych były nieodzownym elementem podstawowej diety. Dodatkową korzyścią jest to, że rośliny strączkowe regulują poziom cukru w organizmie i przyśpieszają metabolizm.