Sposób na zdrowe słodycze i szczupłą sylwetkę

Wiele osób nie wyobraża sobie zrezygnowania z ulubionych słodkości takich jak słodkie batoniki, pyszne ciasta i domowe konfitury. Jednak ze względu na to, że cukier określany jest często „białą śmiercią” powinniśmy go ograniczyć w trosce o nasze zdrowie. Z pomocą przychodzi natura, a dokładniej naturalne słodziki, takie jak stewia. Mało osób zdaje sobie sprawę, że jej początki zawdzięczamy brazylijskim i paragwajskim plemionom Indian. To właśnie oni docenili ją za smak i zdrowotne właściwości. Z tego względu warto stosować ją w codziennym żywieniu po to, aby ograniczyć wpływ szkodliwego, tradycyjnego cukru na nasz organizm i zminimalizować ryzyko powstania chorób. Potocznie określana jest mianem „słodkiego zioła”, które szczególnie upodobali sobie Japończycy. To właśnie oni w latach 70. XX wieku próbowali zastąpić ją innymi słodzikami. Ciekawostką jest to, że w Europie przez wiele lat stewia była produktem zakazanym. Dopiero w 2006 roku dzięki badaniom przeprowadzonym przez Światową Organizację Zdrowia udowodniono, że stosowanie stewii na co dzień nie jest szkodliwe.

Innym równie ciekawym zamiennikiem tradycyjnego cukru jest ksytiol, czyli nic innego jak odmiana cukru brzozowego. Przede wszystkim jest to naturalny słodzik, który możemy znaleźć w jagodach, warzywach, grzybach i innych owocach. Najlepszym rodzajem ksytiolu jest ten, który jest naturalnie produkowany z kory brzozowej. Jego działanie jest bakteriobójcze, co dodatkowo chroni organizm przed wirusami.